Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi i Vejle

Hvad er metakognitiv terapi? 

Måske du har hørt om metakognitiv terapi? Metakognitiv terapi er en nyere transdiagnostisk terapiform, der har vist gode resultater i behandlingen af flere forskellige psykiske lidelser. Det er en veldokumenteret korttidsterapiform, der viser udtalt positiv effekt, og du vil opleve hurtig bedring. Det man har særligt fokus på i denne behandlingsmetode er opmærksomhedssyndromet Cognitive Attentional Syndrome også kaldet CAS. Denne CAS er ifølge denne terapiform årsagen til psykiske udfordringer, og målet er at fjerne de bagvedliggende tankeprocesser og dermed CAS, og derved vil de psykiske symptomer forsvinde. 


Adrian Wells der er ophavsmand til metoden, har dokumenteret at sindet regulerer sig selv, hvis man giver det muligheden. Det drejer sig altså om at lære at lade tankerne passere forbi og ikke gruble og bekymre sig. Jeg hører ofte klienter sige – ”Åh hvis bare jeg kunne stoppe mine tanker”, ”Jeg har ingen kontrol over dem”…. ”Det er som om de styrer mig”. Tankerne vil dukke op, det kan vi ikke undgå, og det må de gerne. Det vi kan arbejde på, er ikke at gå unødigt ind i bekymringerne og grublerierne, og dermed mindske den tid vi bruger på at bekymre os samt gruble. 

Hvad er bekymringer og grublerier?


Bekymringer er noget, vi alle kender til. Vi kan bekymre os om stort og småt. Det lyder tit således ”Åh nej, hvad nu, hvis……?” ”Hvad nu, hvis de andre ikke kan lide mig?” ”Hvad nu, hvis jeg ikke ved, hvad jeg skal sige?” ”Hvad nu, hvis de spørger mig om noget?” ”Hvad nu, hvis jeg ikke kan finde vej?” Osv. Det er ganske naturligt at bekymre sig. Vi gør det for at være forberedte på det, der muligvis kan ske. Men hvis vi gør det for meget og i for lang tid, kan bekymringerne blive et problem for os. Vi kan udvikle angst, hvilket kan hæmme vores daglige livsførelse. 

Når vi grubler, forsøger vi at løse vores problemer. At gruble er noget vi alle gør i mere eller mindre grad. Hvis vi er i en særlig situation, hvor vi føler os udfordret, har vi brug for at tænke os godt om i forhold til at takle situationen rigtigt. Derfor vil vi begynde at gruble, fortolke og skabe indre argumentationer for at løse vores problem. Nogle gange kan dette tage overhånd, hvilket kan skabe mere forvirring end godt er. Vi kan udvikle tendens til at gruble over selv mindre ubetydelige ting, og kan opleve at vi ikke kan stoppe det igen. Derved får vi et indre fokus, og tænkningen vil blive mindre nuanceret, og de negative tanker vil blive forstærket. I yderste konsekvens kan vi udvikle en depression. 

Det kan være yderst ubehageligt, når bekymringer og grublerier tager overhånd. Vi mister vores nærvær, bliver mere angste og får flere negative tanker.       

Hvem kan få glæde af behandling med metakognitiv terapi? 


Du behøves ikke have psykiske problemer for at få gavn af denne terapiform. Det vil også være gavnligt for dig, der oplever: 
  • at du ofte er fraværende og er mere optaget af dit indre end af din omverden.
  • mere tristhed end normalt. 
  • manglende energi, motivation og arbejdsglæde.
  • mange negative tanker og følelser som du ikke kan styre.
  • bekymringer der er ude af kontrol.
  • dig udmattet og kan ikke overskue særlig meget.
  • ubehagelige fornemmelser i kroppen.
  • tankemylder.
  • at tænke alt igennem til mindste detalje og får aldrig handlet på det. 
  • vrede og frustrationer. 
  • begyndende tegn på stress. 
Vi kender alle til disse problemer i mere eller mindre grad. Med metakognitiv terapi vil du komme disse problemer til livs, og du vil få konkrete redskaber, som giver dig viden om dine metakognitive antagelser, og hvad du skal være opmærksom på i dine tanker, således du oplever større trivsel.     

Hvad får du ud af et forløb med metakognitiv terapi?

I et forløb med metakognitiv terapi vil du lære at få kontrol over dine tanker samt lære at ”tanker bare er tanker”. Alt efter hvad din udfordring er, vil du lære:
  • Hvordan du overvinder stress, angst, depression eller søvnløshed med konkrete og effektive redskaber.  
  • Hvordan dine metakognitive antagelser (tanke-strategier) fungerer samt ændre dem, således du kan gøre, hvad du har lyst til. 
  • at blive bevidst om dine triggertanker, således du kan stoppe dem i tide. 
  • at få kontrol over dine bekymringer og grublerier. 
  • at din overbevisning om at gruble og gennemtænke alt ikke giver dig løsningen. 
  • hvilke strategier du benytter på nuværende tidspunkt, men som i virkeligheden er med til at vedligeholde dit problem.
  • at adskille overtænkning fra konkret problemløsning.
Efter endt forløb vil du: 
  • være stressfri.
  • ude af den ubehagelige angst.
  • fri for depression.
  • opnå bedre søvn.
  • opleve større tilfredshed. 
  • kunne træffe hurtigere og velovervejede beslutninger. 
  • være nærværende. 
  • have mere energi og større motivation og arbejdsglæde.
  • have mere ro i kroppen.  

Du vil opleve det som en befrielse, når dine tanker fylder mindre. Det er meget drænende når tanker, bekymringer og grublerier konstant fylder. Vi bliver fuldstændig tappet for energi. Hjernen har jo også brug for pauser, hvilket den ikke får, når vi konstant er i vores tankers magt. Med metakognitiv terapi får du redskaberne til at skabe ro i hjernen, og du lærer at lade tankerne passere forbi og ikke rive dig med ind i en evig tankerække, hvor den ene tanke tager den anden. Du vil få overskud til at takle din hverdag og de problemer, som dagligt opstår. 

Hvis du før har været i terapi men stadig oplever en indre uro, tankemylder, perioder med stress, med andre ord, hvis der stadig er restsymptomer tilbage efter endt terapiforløb, vil metakognitiv terapi kunne hjælpe dig i mål og dermed blive symptomfri. Det er vigtigt, at du arbejder på at blive symptomfri, da det netop kan lade sig gøre at komme af med alle symptomer med den rette behandling.


Behandling med metakognitiv terapi ved Semay


Når du kommer hos mig, vil vi straks undersøge dine triggertanker og dine metakognitive antagelser. Dvs. hvilke tanker trigger dig, således du starter på en lang tankerække, som du kan opleve er svær at stoppe igen. Vi ser også nærmere på dine metakognitive antagelser som handler om, at du måske oplever, at du ikke har kontrol over dine tanker. At du muligvis har en overbevisning om at alt skal gennemtænkes, hvilket betyder, at du bruger mange timer dagligt på at gennemanalysere mange oplevelser, eller at du muligvis oplever at være utryg eller bange for dine tanker. Måske er du bange for at dine tanker kan tage overhånd. Det kan være, at du kan nikke genkendende til noget af det, jeg har beskrevet. 

Ud fra dit udgangspunkt arbejder vi målrettet på, at du genvinder kontrollen, således du bliver fri i dine tankemønstrer. Med andre ord vi arbejder med dine tanker om tankerne. På den måde får du en helt ny forståelse for dig selv, og hvad der sker i dig. Du bliver bevidst om dine tanker og får konkrete redskaber til at håndtere dem, og dermed vil du opleve, at tankerne ikke dræner dig længere, hvilket giver dig ro og overskud til det, du gerne vil.


Kontor hos Semay

Metakognitivt gruppeforløb


Du har også mulighed for at deltage i et gruppeforløb. Det er særdeles givende at være en del af en gruppe i forhold til at lære de metakognitive metoder. Ved denne metode er det ikke afgørende, hvilken udfordring du har, men som beskrevet hvilke bagvedliggende strategier du benytter i forhold til din tænkning.  

Hvem kan deltage i et gruppeforløb?


Hvis du oplever stress, angst, lettere depression, søvnproblemer, overdrevne bekymringer, tankemylder, nedsat energi og mange negative tanker. I det hele taget hvis du bruger mange timer hver dag på at spekulere på både stort og småt, og hvor du oplever, at det tager din energi og nærvær fra det, du faktisk ønsker at bruge din tid på, så er det noget for dig. 

Er sådan et gruppeforløb noget for mig?  


Ja, dem der kommer i et gruppeforløb, er ligesom du og jeg. Det der er tilfælles er overtænkning, og hvad det gør ved os mennesker. Sammen arbejder vi med, hvorledes vi kan undgå overtænkning og rette fokus mod det, vi ønsker. I en gruppe kan man hjælpe hinanden, og det er altid rart at være sammen med andre, der forstår en. Jamen skal vi så sidde i rundkreds og dele vores problemer? NEJ, det skal du ikke. Du behøves slet ikke involvere andre i dine udfordringer. Det vi skal have fokus på, er jo tankeprocesserne og ikke indholdet.  

Hvor mange gange skal vi mødes?


Vi mødes i alt 5 gange á 2 timer, og 1 måned efter endt forløb mødes vi igen. Det gør vi for at give et boost samt forebygge tilbagefald. Hos mig er der max. 6 personer i en gruppe. 

Hvad får jeg ud af forløbet?


  • Du får konkrete værktøjer, du kan benytte allerede efter 1. gang. 
  • Du lærer at blive opmærksom på, når du kommer til at overtænke, fx når du kommer til at bekymre dig unødigt eller oplever tankemylder, samt hvad du skal gøre for at stoppe det.
  • Du får stor indsigt i, hvordan dine metakognitive antagelser fungerer, og dermed hvad du konkret skal gøre for at opnå kontrol over dine tanker. 
  • Du får viden om stress, angst og depression og dermed hvilke processer, der er med til at vedligeholde disse psykiske lidelser, samt hvad du skal gøre for at komme ud af det. 

Hvordan med betaling og pris? 


Du kan vælge at betale det hele på en gang, eller du kan betale pr. gang. Det er helt op til dig. 


Prisen for hele forløbet er 5200 kr. for 12 sessioners metakognitiv terapi. 


Dvs. du betaler kun 430 kr. pr. time. Det er dermed ca. samme pris som, hvis du får henvisning fra lægen med tilskud. 

Medlem af

MCT Institute logo

Anbefaling af metakognitiv terapi

"Jeg har oplevet et forløb hos Henriette, som har ændret min vanetænkning radikalt og derfor er min livskvalitet løftet til et niveau, som jeg ikke havde turdet håbe på. Te og tæppe gør ikke det samme som et metakognitivt forløb hos Henriette med konkrete værktøjer i en tryg og afslappende atmosfære, hvor det drejer sig om hverdagens tankevaner her og nu. Henriette er en tillidsvækkende person med smil på læben og hun er fagligt meget kompetent.


Jeg kan kun give min allerbedste anbefaling af Henriettes metakognitive terapi. Det virker og det virker hurtigt.


Kæmpe tak til dig Henriette!"

Lene 58 år, sygeplejerske

Jeg har været i et metakognitivt terapiforløb forløb ved Henriette Wanned for at få nogle redskaber til at håndtere grublerier og bekymringer. Forløbet har taget cirka tre måneder, og jeg har haft 6 samtaler i alt.

Ved første samtale fik vi klarlagt hvilke mål jeg havde med forløbet, og i løbet af få samtaler fik jeg redskaber til at håndtere mine grublerier og bekymringer. Henriette var hurtig til at pejle sig ind på, hvilken tilgang hun skulle have til mig, og jeg blev mødt med stor varme, humor og respekt.

Jeg har med samtalerne opnået ro og en anden frihed og livskvalitet. Jeg grubler og bekymrer mig ikke længere, og hvis jeg gør, så bruger jeg redskaberne, som jeg har lært, til at stoppe det.

Jeg kan på det varmeste anbefale metakognitiv terapi som en effektiv og givende terapiform, hvor man ikke behøver at granske i fortiden, men i stedet lærer at lade den ligge. Henriette er en imødekommende og dygtig terapeut, og jeg er utroligt glad for, at jeg valgte netop hende til at hjælpe mig på rette vej.


Marie, 43 år

At gå hos Henriette har gjort en kæmpe forskel i min hverdag. Jeg har fået redskaber til at håndtere bekymringer, som før ville tage alt min energi og fokus. Det har været et godt forløb og lærerigt forløb. Jeg kan give min varmeste anbefaling til Henriette.

Mathilde, 19 år

Hvordan tilmelder jeg mig? 


Send mig gerne en mail på terapi@semay.dk eller ring på 26 86 47 10 og hør mere om, hvornår næste hold starter.
Kontor hos Semay
Har du spørgsmål eller brug for mere info, så er du meget velkommen til at kontakte mig i dag
 enten på mail: terapi@semay.dk eller tlf: 26 86 47 10 
for uforpligtende samtale, således du får en fornemmelse af, 
hvorledes jeg kan hjælpe dig. 

Ønsker du at booke en tid eller har du andre spørgsmål? 


Contact Us

Share by: